tisdag 8 november 2016

Syövöstä voi selviytyä -seminarie


Där satt jag med min mamma för lite på en vecka sen på Kulturhuset på Syövästä voi selviytyä -seminariet med Kelly Turner som höjdpunkt - och jag antecknade så pennan glöd från kl.10-17. Verkligen bra föreläsare och hög klass på seminariet. Här är lite av mina anteckningar:

PAULIINA AARVA (tiedetoimittaja, tohtori, dosentti) 
Mitä ovat täydentävät hoidot Suomessa ja miten ne toimivat?
- Tex. en deprimerad person behöver naturligtvis medicin, men den obestämda tomheten eller den onda eller platta känslan - kan ha nytta av komplementär vård.
- I Finland använder 30% av befolkningen komplementära vårdmetoder. I Australien används mest.
- Över 50% av cancerpatienterna i Finland använder komplementära metoder.
- Läkartidningen Duodecin skrev om Mindfulness i senaste nummer HÄR. "...lievien tai keskivaikeiden masennusoireiden yhteydessä vaikutus on suunnilleen samansuuruinen kuin masennuslääkkeillä...". "...havaittiin myös sydän- ja verisuonitauti- sekä syöpäpotilailla stressioireiden kohtalaista lievittymistä ja vastaavasti sydän- ja verisuonitautipotilailla kliinisesti merkittävää verenpaineen laskua...". "...on tutkimuksissa osoitettu lievittävän muun muassa psoriaasin oireita, kroonista tulehdusta ja pitkäaikaista unettomuutta sekä tukevan tupakoinnin lopettamista - tavanomaista hoitoa paremmin ...".
- Kärlek, beröring och hoppet har stor betydelse!
- Hur välja en komplementär vårdare? Akta dig för dom som lovar för mycket, ta reda på bakgrunden och kolla upp personen i Luontaislääketieteen Keskusliitto.

PETER FLANDER (Petra Foundationin puheenjohtaja)
Tukea syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen
Dottern dog i obotlig cancer och familjen hann inte pröva på komplementära vårdmetoder. Petra Foundation är en web-sida med information för personer med cancer. Dom beskriver sig såhär: "Vår uppgift är att stöda Dig in Din kamp emot cancer, samt att ge Dig hopp oberoende att Din läkare har informerat Dig om att den traditionella läkekonsten inte mera kan bota Dig. Vår målsättning är att hjälpa Dig att övervinna  Din cancer och att förbättra Din livskvalitet genom att visa Dig nya vägar framåt.". Peter Flander har också själv cancer och bloggar om sitt liv HÄR.

RALF SUNDBERG ( kirurgi, dosentti)
Sokerin yhteys syöpään
- glukos har en roll i kroppen, tex. bra för muskler
- fruktos har ingen roll -> fet lever -> levern reagerar
CENCERCELLER ÄLSKAR SOCKER!
Det är tex. därför socker används i en PET-scan, för cancercellerna drar sockret till sig så om sockret på scannen flockar sig någonstans, finns där cancerceller.
Ralf nämnde Otto Warburg (som redan 1931 fick nobelpriset för sin upptäckt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö) och konstaterade att
- socker fermenteras i cellen
- det kväver cellen så cellen blir utan syre
Diabetes II personer får lättare cancer. Dom äter ofta en "high carb+sugar" diet, vilket är mycket dåligt med tanke på cancerrisken.
En "low carb+sugar-free" diet är harmlös!

OSMO MÄKELÄ (dipl.ins. syövästä selviytynyt)
Elämänmuutoksen avulla paranin tappavasta syövästä
Han valde att inte ta emot operation/ strålning/ cytostatika. Han lämnade kött, mjölk, sädesslag och socker. Han gör eget bröd utan sädesslag, äter hirsgröt på morgonen. Han öppnade sina "tunnelukkoja" som han haft och började joga. Han är nu cancerfri.

KELLY TURNER (tutkija PhD ja psykoterapeutti)
Yhdeksän paranemisen avaintekijää
Hennes föreläsning var sååå bra. Älskar sättet amerikaner föreläser; dom talar inte i sin egna terminologi utan så att alla förstår och gör det intressant med exempel och har ett smil på helatiden och en positiv attityd. Jag ska skriva ett eget inlägg om hennes föreläsning, för det är den värd. Men kort sagt har hon forskat i 1500 fall av personer som antingen fått operation/strålning/sytostatika, men det har inte funkat och dom skickas hem om dö eller personer som inte velat ta emot den vården utan velat försöka själv först - och blivit friska, cancertumören har försvunnit. Hon ville veta VAD domhär personerna gjort? Det visade sig att det fanns 75 olika saker personerna gjort. Och 9 av dom var saker ALLA 1500 personer gjort. Domhär nio faktorerna är hennes teser.

SANNA PALVIAINEN (syövästä selviytynyt)
Otin vastuun omasta selviytymisestäni
Sanna fick sin diagnos för 3år sedan och skriver bloggen Positiivinen sairastaminen.

SEPPO VAINIO (kehitysbiologian professori)
Luonnontieteilijä sairauden & paranemisen poluilla
Vid dethär skedet var jag lite för trött efter en kväll med mammorna till klockan två på natten kvällen innan och en lång dag bakom mig, att jag inte kunde hålla mig vaken till en professor i biologi...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad roligt att höra från dig!