torsdag 26 maj 2016

Familjeterapeut & vikt obsession

Förra fredagen fick vi berätta dom goda nyheterna för familjeterapeuten. Talade annors mest om ätandet, igen. Läkaren sade förra tisdagen att det tar ett år att komma tillbaka till det man var. För mig är det i slutet av januari 2017. Då borde jag ha fått vikten tillbaka och då vet jag ungefär hurudant skick min mun kommer att vara resten av livet.

Det är alltså inte bråttom med vikten och familjeterapeuten bad min man gömma vågen - fastän jag numera bara gått ca en gång i veckan (jämfört med varje dag + bokföring). Jag känner mig som en anorektiker i huvudet fast tvärtom. Jag vill ha mer vikt och det har "tagit över mitt liv" och mina tankar. Jag tänker på mat och vikt mest helatiden. Och ätandet är ingen njutning utan nåt man måste göra. 

Familjeterapeuten underströk att jag nu är frisk och ska hitta tillbaka till mitt friska jag. Friska jag vägde mig en gång i året - då ska jag tillbaka till det. Friska jag stressade inte över mat - då ska jag inte göra det nu heller osv.

------

Ville nu ännu gå en gång på vågen innan min man gömde den. Tycker jag ser ännu mer benig ut. Och så var det ju, vågen visade ännu ett kilo mindre sen senast. Nu har jag gått ner 18% och under 50kg kan jag bara inte gå. Hur ska jag låta bli att stressa över och sluta tänka på vikten?

Vad ska jag äta?? Jag vill äta hälsosamt, basically vegetariskt med fisk, har skippat socker och vitt mjöl - vad ska jag äta för att gå upp i vikt? Försöker sätta olivolja och kokosolja på allt. Ge mig smoothie mm kalori-bomb-tips!

Och nu göms vågen!

10 kommentarer:

 1. Försöker ju själv hela tiden fundera vad jag skall äta att gå ner i vikt , men i nötter och avocado finns ju hälsosamma fetter som kroppen behöver. Försöker du unvika mjölkprodukter, om inte så ät lite feta ostar ? Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Monica! Jag har inte ännu bestämt mig om mjölkprodukter, äter tillsvidare. Ostar är dock ännu för starka för munnen. Kanske Brie sku gå? Måst testa! Bröd går inte för det är så torrt, men plain Brie är ju också okej :)

   Radera
 2. Glass. Köp kolmen kaverin eller annan kvalitetsglass som görs på riktiga råvaror. Visst innehåller det lite socker, men det gör frukt också. Det är helheten som avgör, om du undviker roskmat är du redan långt kommen. Glass (god glass!) minst en gång/dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt!! Ska kolla kolmen kaverin 😀

   Radera
  2. Det finns ju många fina smaker där, köp några örånga burkar så kan ni prova olika hemma och så ser du vilka du gillar bäst. På sommaren får man äta glass! Överlag så är det nog så att fast det finns forskning kring vad man ska undvika med tanke på cancer så är slutsatserna dragna på större populationer och inte ner på individnivå. Hur brutalt det än är så är cancer ett lotteri på individnivå. Så för all del - städa bort roskmat du annars inte heller är så förtjust i. Men, städa inte helt bort sånt du på riktigt tycker eller tyckt om. Det andra jag funderade på (jag läste igenom hela bloggen) är om du kanske skulle ta det lite mjukande med motionen ett tag tills du har lite mer hull. Inte så att du nu blir helt stilla - men lite mjukare. Fast jag förstår att det känns härligt att orka röra på sig igen. Sen är det ju ingen katastrof heller att ha en vikt som börjar på en femma under sommarmånaderna - den kryper nog uppåt igen senast då höstmörkret kommer...och om din mens funkar så är ju redan det ett gott tecken! Sen tänkte jag ännu tipsa om en riktigt bra (men tyvärr rätt dyr och även ganska bokad) ekokosmetolog: http://www.liinun.fi/ Hon tar in det senaste heta nya på ekobeautyfronten. Roligt att veta att det finns tillgängligt i Finland om man hänger på de internationella bloggarna och blir nyfiken.

   Radera
  3. <3 <3
   Och tack för linken :)

   Radera
 3. Ännu, till fisk är det gott med en ärtpuré till. Koka upp en eller ett par skalade vitlöksklyftor i vatten (det tar bort det starka i vitlöken men lämnar smak kvar ändå), häll i frysta gröna ärter, låt koka ett par minuter så de JUST blir färdiga. Häll av vattnet och mixa till puré med en redig klick smör, sen lite salt och peppar efter smak (behövs inte mycket). Du kan ännu späda med lite av ärtspadet så du får just så mjuk konsistens du vill ha för att hjälpa ner fisken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för super recept!! Jee!!

   Radera
 4. http://hanna.metromode.se/2015/07/08/avokadoglass-med-lime-och-mynta/
  Dethär måste jag också testa om det verkligen smakar som Mojito! M

  SvaraRadera

Hej, vad roligt att höra från dig!