onsdag 25 november 2015

PEG-slangens operation (sjukhus dag I)

Här sitter jag nu klockan 6.55 på morgonen. På kvällen påminde vi barnen om att jag är borta en natt - och att jag far så tidigt att vi inte hinner ses på morgonen. 5-åringen började gråta och sa att han vill krama mig innan jag far. Vi kom överens om att jag kommer och krama klockan 6 och flyttar honom då till vår säng så han fortsätter sova med pappa. Så talade vi om dom får gå och köpa julkalender och visa som åt mig på facetime på kvällen. Dessutom berättade jag att sprutan till slangen är enorm och jag ska be att få några extra - och så talade vi om hur långt dom månne kan skjuta vatten.


Bytte kläder och satte mig och vänta. Ca kl 8 kom dom efter mig och vi började gå mot operations salen. "Jännittääkö?", frågade den ena, "Vähän", svarade jag. Men sen då vi kom till dörren rann tårarna. "Jännittääkö kovasti?", "Ei, itkettää vaan tää kaikki, että tää tapahtuu minulle". En sjuksköterska tog varmt om mig och förde mig in.

INGREPPET
Var halv-vaken under själva ingreppet. Genom munnen sattes en slang med lampa och kamera på ändan. Så skars det ett snitt i magen där den drogs ut. Det var äckligt att få slangen i halsen, men det hela var över på 20min. Och hade förstås bedövning i halsen.

EFTERÅT
Till avdelningen kom jag ca kl 10. Fick i dropp vätska och Ketorin värkmedicin då bedövningen var slut. Sov en hel del, gav blodprov, togs blodtryck och mättes feber. Annors låg jag ensam.


Ca kl 15 ville jag försöka gå på wc. Ringde på sköterska. Det tog ont att ta sig upp och sitta och satt och andades en stund. Kändes lite som efter en förlossning - tar ont att använda magmuskler. Kom till ändan av sängen då jag kände att jag svimmar. Lade mig ner på golvet och låg där en god stund och talade med sköterskan.

Tittade på tv, surfade på iphonen. Min egna sköterska kom och hälsade på och grät med henne. Hon hämtade sprutor åt pojkarna. Klockan 19 ringde mina tre musketörer facetime. Härligt att se glada gänget som var så nöjda över sina Lego kalendrar. 

Ca kl 20 ville jag testa gå på wc igen. Ringde på sköterska. Det gick ok. Tog en liten promenad, 10m av och an, och tänkte svimma då jag kom till sängen. Tandborstningen fick skippas. Hatar förresten kanylen på handen. Hoppas på att känna mig stakare imorgon efter att jag får äta morgonmål (har ju då redan varit utan mat i 36h).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad roligt att höra från dig!