tisdag 31 maj 2016

Gott

Jag tyckte nåt var gott idag! Trodde inte jag mer skulle ha ordet "gott" i mitt vokabulär, men stekt ägg var gott.


Petrafoundation

Petrafoundation är en stiftelse "Stiftelsens syfte är att förbättra livskvaliteten för cancerpatienter som skolmedicinen inte mera kan hjälpa." Stiftelsen grundades av Petras pappa "Petra Flander är vår yngsta dotter och hon föddes den 27 juni 1973, och hon dog av cancer den 2 maj 2002. Den dagen är den tyngsta och sorgligaste i vårt liv.  Men Petra lämnade efter sig viljan att bilda en förening som skulle upplysa cancersjuka om den holistiska vården, dvs sådan cancervård som tar hela människan i beaktande vid uppgörande av vårdplaner."

Vi vänder oss till Dig
- som fått beskedet att den konventionella vården inte längre hjälper
- som återhämtar dig efter en tung behandlingsperiod
- som vill stöda och komplettera den cancervård du redan får

Petrafoundation www-sidan är full men information och rekommenderar den varmt till drabbade och anhöriga. Här undertill är några utklipp från sidan:


>> Anticancerdiet:

Det som behöver ske är, i korthet, att du:
A. ser till att dina celler producerar syre
B. att du avstår från allt socker
C. ser till att din kropp blir så basisk (motsatsen till sur) som möjligt

Cancercellernas svaga egenskaper.

A) Cancerceller uppstår på grund av nedsatt förmåga att omsätta syre. Klart viktigast blir därför att säkra optimalt intag av hälsosamt omega 3 fettsyror via fisk eller tillskott.
B) Cancercellen lever enbart på glukos,  dvs “socker” som cancercellerna fermenterar, dvs. jäser och bildar mjölksyra. Det innebär att vi inte skall äta chips och bröd, pasta och potatis, sötsaker, söt mat, stärkelse eller dricka alkohol med högt glykemiskt index, såsom öl (snabbt metaboliserande kolhydrater).
C) Cancercellen kan existera enbart i sur miljö. Cancercellen är mycket sur (lågt pH) samt lever och trivs i sur miljö. Detta kan förändras genom att äta alkaliserande (basisk) föda. Cancerceller dör i basisk miljö. http://www.acidalkalinediet.com/ (Min link HÄR)
D) Cancercellerna är mycket känsliga för många enskilda näringsämnen, oberoende av punkterna A)- C). Några expempel ; Brockoli, vitlök, sparris, hallon och blåbär för att nämna några exempel.


>>Alternativa vårdmetoder


>> Vitaminer och spårämnen

Ny forskning visar att D-vitamin ger ett 60-procentigt skydd mot bland annat bröstcancer, tjocktarmscancer, livmodertappscancer, hjärntumör, myelom m.m. Man har även konstaterats att personer som utvecklar cancer ofta har låga halter D-vitamin i blodet.

måndag 30 maj 2016

David Servan-Schreiber

David Servan-Schreiber har själv haft cancer, två gånger, har skrivit den kända boken Anticancer och föreläser runtom i världen. Denhär föreläsningen på ca 1h rekommenderar jag till alla som själv har cancer, anhöriga med cancer, eller varför inte till alla för ett sundare levnadssätt.


Beröring

Läste idag artikeln "7 tärkeää asiaa, joita suuret menetykset opettavat" och kände igen fler av dom i mig.

Iom min sjukdom har jag insett beröringens kraftiga betydelse och inverkan. Många gånger har en lång, varm, lugn kram av min man hjälpt ångesten. Det andra har varit beröring av personal, och dess starka inverkan. Själv jobbar jag inom sjukvården (psykiatrin) och allmänt rör inte personalen patienterna (man skakar ju inte ens hand mer nuförtiden). Jag väntade mig alltså ingen beröring, men fick det vid flera tillfällen. Blev överraskad varje gång och det gav mig alltid styrka och lugnade.

Då jag skulle in på PEG-slangens operation och började gråta, var sjuksköterskorna härliga och pajade min rygg och höll sen en hand på axeln då jag låg på operationsbordet. Det var tröstande och lugnande.

Smärtsjuksköterskan var härlig och gav alltid en stor kram då jag skulle hem efter vår träff, vilket gav kraft och kämpande.

Min sjuksköterska på Kova-, nenä-, kurkkuklinikka sätter ofta en hand på mitt knä eller axel. Kommer speciellt ihåg då jag nu senast vid undersökning igen fick kameran in genom näsan till halsen, vilket var jätte obehagligt och tar lite ont. Jag satt i stolen och klämde fast ögonen. Då satte hon i ett skede sin hand på min axel och genast slappnade jag lite av och kände att jag bra orkar en minut till.

Jag tänker definitivt komma ihåg dethär i mitt jobb och föra det vidare till kolleger.


söndag 29 maj 2016

Ekologisk Jymy glass

Äter inte mera socker, men anonyms kommentar om att frukt ju faktist också innehåller socker, fick mig att tänka att jag kanske kan göra undantag ibland nu då jag försöker få upp vikten. Kanske jag kan äta glass ibland under sommaren - utan att få cancer. Dessutom finns det ekologiska alternativ, och köpte mig en liten burk ekologisk choko Jymy.

Glass funkade tyvärr ändå inte så bra. Det var lite för kallt för ömma munnen för att vara en njutning, och det blev ett otrevligt lager fett i gommen. Åt typ sex skedar, så den lilla burken kommer att räcka många dagar.


fredag 27 maj 2016

Mina kosttillskott och kostnader

Piller:
  • Selenium 0,18€/dag (1st/dag, 10,95€/ 60st)
  • D-vitamin 0,11€/dag (1st/dag, 21,90€/ 200st)
  • Boswellia 0,51€ (1st/dag, 30,50€/ 60st)
  • Magnesiumcitrat 0,06€/dag x 2 (2st/dag, 9,20€/ 160st)
  • Curcumin 0,63€/dag (1st/dag, 38€/ 60st)
  • Probiot 0,21€/dag (1st/dag, 26,80/ 125st)
  • Berberin 0,24€/dag x 2 (2st/dag 35,90€/ 150st)
  • Omega-3 0,19€/dag x 2 (2st/dag, 35,50€/ 180st)
En link till info HÄR.
Kostnad = 2,62€/ dag -> 73,36€/ månaden

Annat:

torsdag 26 maj 2016

10 000 steg

Har gått med i en kompis fb-grupp "10000 steg/dag till midsommaren". Börjandes från idag. Promenerade med Daniela till Gallen-Kallela på kaffe, och fick nästan dagens steg av det. Dessutom hade vi bra diskussioner och hon hade bra pointer om hur mitt ätande/mitt tänkande på vikt/ätande/mat nog håller på att bli en ätstörning. Det är dels det svåra med att hitta nåta att äta som passar munnen och dels det att jag kollar och funderar på vad alla produkter innehåller - och om man får cancer av det. Dethär är nåt som jag får ta upp med psykologen sen då jag får en tid.



Familjeterapeut & vikt obsession

Förra fredagen fick vi berätta dom goda nyheterna för familjeterapeuten. Talade annors mest om ätandet, igen. Läkaren sade förra tisdagen att det tar ett år att komma tillbaka till det man var. För mig är det i slutet av januari 2017. Då borde jag ha fått vikten tillbaka och då vet jag ungefär hurudant skick min mun kommer att vara resten av livet.

Det är alltså inte bråttom med vikten och familjeterapeuten bad min man gömma vågen - fastän jag numera bara gått ca en gång i veckan (jämfört med varje dag + bokföring). Jag känner mig som en anorektiker i huvudet fast tvärtom. Jag vill ha mer vikt och det har "tagit över mitt liv" och mina tankar. Jag tänker på mat och vikt mest helatiden. Och ätandet är ingen njutning utan nåt man måste göra. 

Familjeterapeuten underströk att jag nu är frisk och ska hitta tillbaka till mitt friska jag. Friska jag vägde mig en gång i året - då ska jag tillbaka till det. Friska jag stressade inte över mat - då ska jag inte göra det nu heller osv.

------

Ville nu ännu gå en gång på vågen innan min man gömde den. Tycker jag ser ännu mer benig ut. Och så var det ju, vågen visade ännu ett kilo mindre sen senast. Nu har jag gått ner 18% och under 50kg kan jag bara inte gå. Hur ska jag låta bli att stressa över och sluta tänka på vikten?

Vad ska jag äta?? Jag vill äta hälsosamt, basically vegetariskt med fisk, har skippat socker och vitt mjöl - vad ska jag äta för att gå upp i vikt? Försöker sätta olivolja och kokosolja på allt. Ge mig smoothie mm kalori-bomb-tips!

Och nu göms vågen!

onsdag 25 maj 2016

Städar undan

Förde idag tillbaka till hälsostationen tre lådor med slangar och sprutor. Dom har blivit här i hörnen fastän jag inte använt PEG-slangen på en månad och inte använt domhär droppslangarna på ca två månader.




Skönt att få sjukdomen städad ut ur huset. Kvar finns ännu tre lådor med pås föda. "Dom kan du ju använda i smoorhie", sa min mamma, och efter att jag inte mer var äcklad av tanken har jag nu gjort det. Påsarna är av två sorter; protein och energi - vilka jag båda behöver.



PEG hålet

PEG öppningen ser jätte fin ut och det har inte just alls kommit ut nåt från hålet. Pojkarna säger att jag nu har två napan.


tisdag 24 maj 2016

Idag publicerade jag denhär bloggen

Min resa från diagnosen, genom sjukdomen och tillbaka till friska jag kan du läsa om på denhär bloggen. I korthet skrev jag om resan och orsaken till varför jag publicerar HÄR på min friska blogg. Jag är så glad att vänner och bloggare delat och gjort reklam för bloggen.
F**k cancer!

onsdag 18 maj 2016

Den stora dagen

Idag var den stora dagen då jag skulle få veta hur behandlingarna lyckats. Var på PET- och TT-scan för tre veckor sen och skulle nu få höra resultatet. Vi åkte kl 9.00 till Korva-, nenä-, kurkkuklinikka med min man. Då vi satt och väntade kände jag mig så nervös att jag höll på att börja gråta. Då vi kom in till läkaren hann jag just sätta mig då hon sa "jag har goda nyheter". Samma sekund dök mitt huvud i mina händer och jag började gråta. Grät ut lättnad, spänning osv. Efter en stund vände jag mig om till min man och frågade om han ens hann höra var läkaren sa, eftersom han kom in efter mig, och han hade inte hunnit höra varför jag grät. Jag hade nog varnat honom innan att jag säkert kommer att braka oavsett svar... Läkaren sa att hon skriver en remiss till deras psykolog, så jag får hjälp med att behandla vad som hänt (HUS är nog så bra!).

Efter att jag lugnat mig tittade hon in i munnen och halsen. I rummet satt även tre läkarkandidater och min sköterska. Läkaren tittade också in i halsen med en kamera som gick in genom näsan - not so nice.

Förra veckan satte jag ett meddelande till min sköterska och frågade om dom kan ta bort peg-slangen. Hon svarade: dom gör det, ät inte nåt på morgonen och ta en burana innan. "Ska dom ta ut peg-slangen med burana?!?", undrade jag till min man. "Nej, du får såklart lokalbedövning sen där", svarade han. Men nej, ingen bedövning, inget snitt utan den skulle dras ut. Hålet är som ett sugrör och "stopparen" som ska ut genom hålet är som en 2€ slant, berättade läkaren. Jag lade mig på sängen och stängde ögonen. Min man berättade att läkaren satte foten mot sängen och drog med full kraft, jag skrek av smärta, det tog ca 2 minuter, och så var det över. Låg kvar och andades ut smärtan ännu i ca 7 minuter innan jag kunde öppna ögonen. Smärtan var som en 10 minuters förlossning. Hålet syddes inte ihop utan det sattes på bindor och plastskydd - för maten kommer ju att lite läcka ut. Hålet kommer att gå fast på 2-3 veckor.

Efter att jag kom hem ringde jag mina närmaste och grät ännu lite av lättnad och lycka.


Bye bye Peggy!
Ingen rem runt halsen längre, inga sprutor för föda eller sköljning längre, inte mera akta magen, inte mera fundera på vad för kläder jag ska använda för att inte slangen ska synas - min kropp är fri! Jag hade slangen i sex månader (25.11.2015 - 17.5.2016). Vår 8-åring konstaterade: "mamma har ett hål i magen och det kan lomma ut en knackorv där". Barnen var ivriga och "rädda" för att se hålet. Speciellt för barnen är dethär ett konkret tecken på att jag nu är frisk. Men också för mig och min man - jag känner mig fri!



måndag 16 maj 2016

Nothing else matters

Ska undvika sol

Läkaren sade åt mig att jag ska undvika solen i två år. Då jag berättar detta åt folk frågar dom alltid varför - vilket jag ju inte gjorde av läkaren. Har bara tänkt mig att jag väl fått min dos av strålning för några år framåt. Men nu har jag då riktigt googla för att veta exakt varför: jag har nu större risk att insjukna i melanoma.

Vi ska till lande köpa ett solparasoll till stranden och jag ska shoppa kivoga långärmade skjortor och byxor i tunt och luftigt material. Det stod också att det strålade området för evigt kommer att vara extra känsligt för sol.




söndag 15 maj 2016

Chlorella

Chlorella och Spirulina är båda gjort av alger Spirulina har jag skrivit om HÄR, och använt i smoothie. Dom anses allmänt vara ganska lika, men skillnaderna är Chlorellas lägre protein och betakaroten samt dubbelt så mycket nukleinsyra och klorofyll mängd. Fastän den innehåller mindre protein än Spirulina, är den ändå en utmärkt proteinkälla, 60% av vikten. Den vinner alltså alla utom Spirulina. Chlorella innehåller mer klorofyll än alla växter i världen (2-3 %)

CHLORELLA ÄR:
  • basbildande: hjälper till att balansera kroppens pH-värde
  • starkt avgiftande verkan: förmåga att binda tungmetaller, såsom bly, kvicksilver, kadmium och aluminium, och andra gifter, såsom PCB, och därmed rena kroppen vilket gör att immunsystemet avlastas
  • utmärkt tillskott för immunförsvaret
  • mycket välgörande för matsmältningen: den får vänliga bakterier (lactobacillus) att mångfaldiga sig fyra gånger snabbare än vanligt
  • kroppsodörer, såsom dålig andedräkt, kan neutraliseras på kort tid
  • den ger kroppen all de ämnen den behöver för att kroppen skall kunna hela sig själv
DOSERING
https://www.vitaminer.nu/pub_docs/documents/VN9.htm
  • Vuxna 5-8 g/ dag. Barn 1-2 g/ dag. (1tsk = 5g)
  • Om man är sjuk kan man öka upp dosen till 10-20 gram
  • Man kan aldrig ta för mycket Chlorella då den bara inte är helt ogiftigt utan även har en stark förmåga att avgifta kroppen.
  • 3-4 gram per dag är en normal första underhållsdos som kommer att öka ditt välbefinnande. Ökar du dosen till 5-7 gram per dag kommer du emellertid att märka en markant förbättring i matsmältning, energinivå och allmänt välbefinnande. Vid en dosering på 10 till 15 gram kan man sluta att äta kött utan att oroa sig för att inte få tillräckligt med protein.
"Both are blue green algaes that are complete sources of protein, high in B-vitamins, and contain detoxifying and cleansing properties."

"Chlorella har visat sig befrämja produktionen av interferon, ett av kroppens främsta försvar mot cancer."

"Chlorella on siis yksi tärkeimmistä ravinteista, kun puhumme puhdistavista ruoka-aineista."

"Chlorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta ja auttaa kehon kudosten uudistumisessa."

"Se vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä ja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa. Chlorella nopeuttaa valkosolujen palautumista ja rakentumista." (esim. kemoterapian jälkeen)

"Chlorella lisää hyvien bakteerien määrää vatsassa (jopa nelinkertaistaa)."

http://www.homeopaatti.com/itsehoito/kuukauden-artikkeli/spirulina-chlorella
https://www.vitaminer.nu/pub_docs/documents/VN9.htm

lördag 14 maj 2016

Juicing vs blending

"We believe that both juicing and blending are very beneficial but in different ways."

"There is no straightforward answer because I cannot compare the two methods. They both give you different results."

JUICE

With juicing, it’s not about the fiber, it’s about HEALING. That's the reason we juice. 
  • restore the body at a cellular level; makes the cells happy
  • is about getting the optimum nutrition into our cells directly, and quickly
  • people tend to do juicing for HEALTH reasons
  • you get the most nutrients (up to 99% absorption) out of the vitamins and minerals
  • you can pack more servings of fruits and veggies into a single serving of juice
  • without fiber in the juice, some people tend to get hungry again quickly
  • the pressing method makes the green juice tastes better
Juicing is a process which extracts water and nutrients from produce  and discards the indigestible fiber.  Without all the fiber, your digestive system doesn’t have to work as hard to break down the food and absorb the nutrients. In fact, it makes the nutrients more readily available to the body in much larger quantities than if you were to eat the fruits and vegetables whole.

When you juice you are removing the insoluble fiber – the pulp. Don’t get me wrong. Fiber is good for you. It keeps your digestive tract healthy and it slows down the absorption of sugar. But it also slows down the absorption of nutrients and some nutrients stay in the fiber. When you juice, you are extracting up to 70% of the nutrition right into your glass, and without the insoluble fiber your body absorbs 100% of these nutrients.

Philips HR1869/30 mehulinko

SMOOTHIE

  • you probably get only up to about 35% absorption of the vitamins and minerals (if your digestive system is good)
  • you can add in powders, granules, nuts, seeds, ice cubes, spices, herbs, etc. to improve the taste
  • you can use non-juiceable fruits like banana, avocado, papaya
  • smoothies are more filling (fiber), and faster to make: great to drink as your breakfast
Unlike juices, smoothies consist of the entire fruit or vegetable, skin and all and contain all of the fiber from the vegetables. However, the blending process breaks the fiber apart (which makes the fruit and vegetables easier to digest) but also helps create a slow, even release of nutrients into the blood stream and avoids blood sugar spikes.


OBH Nordica 6620 Smoothie Twister Black tehosekoitinOBH Nordica Quickblend  7750 tehosekoitin



http://foodmatters.tv/articles-1/juicing-vs-blending-which-one-is-better

fredag 13 maj 2016

Spännd och nervös

Nästa tisdag har jag äntligen läkare och får höra hur behandlingarna funkat. Märker hur jag dag för dag blir mer spännd, orolig och nervös. Vad svaret än är tror jag att jag får ett slags känsloutbrott. Antingen kan jag äntligen av lättnad gråta ut allt jag gått igenom, eller så brakar jag ifall jag ännu efter allt detta måste opereras i halsen. Håller nog humöret uppe och har inte haft ångest, det är bara lite mer tungt på axlarna för tillfället.

Jag ska gå på blodprov innan, och märker hur jag varje dag skjuter upp det. Vill inte ha nålar stuckna i mig mera, vill inte att det tas prover, vill inte vara sjuk, vill inte påminnas om stickandet och hur svårt det mot slutet var att hitta blodådror... Men nu ska jag cykla till hälsostationen och bara göra det, för visst vill jag ju ha resultaten - bara dom är bra!



EDIT: Nu är proven tagna och det gick snabbt och enkelt som bara vad, huh!

torsdag 12 maj 2016

Ute på restaurang

På dagen for jag hem till en vän som haft ryggoperation och är sjukledig. Det var skönt att tala om våra upplevelser att vara sjuk, bli frisk, leva med ovetandet, rädslan att det ska ske pånytt mm. Lunch åt jag på en buffet lunchrestaurang och det gick okej.

På kvällen hade vi träff med Fabulösa flickorna Maria, Marika, Annika och Sonja. Vi träffades på restaurang Penny. Det var härligt att se alla, härligt att vara "tillbaka" och kunna göra saker som dethär. Det blev som vanligt mycket tårar vid bemötelsen och var som vanligt beredd utan mascara. Dessutom blev det mycket skratt, som jag behöver sååå.

Jag hade kollat menun innan och set att det bara fanns en förrätt jag kunde äta. Därför åt jag hemma innan. Där fanns dock utanför menun också scallops till förrätt. Jag berättade åt servitören att jag är mathandikappad och önskar få allt på tallriken skillt för sig, ifall det är nån komponent som är för stark och/eller svidande. Förrätten gick bra och som huvudrätt tog jag en sparris förrätt. Skålade gjorde jag med grönt te. Servitören var så söt att hon märkte att jag inte kunde äta annat än sparrisen från tallriken (såsen, rucola, marinerade nötter), så hon frågade om jag ville ha mer sparris!

onsdag 11 maj 2016

Uppigning

Mina studiekamrater har igen kommit ihåg mig. Dom känner nog mig så bra och har skickat dom perfekta gåvorna. Först "älykortit" och sen färgläggningsbok och nu ett pussel! Älskar pussel, dom hör sommaren till!


Biverkningar av cancerbehandling (strålning och/eller cytostatika)

Både av strålning och cytostatika kan man ju få en hel del biverkningar. Cytostatikan är ju ett gift, som kan orsaka fast vad. Efter att du blivit kvitt cancern kan du få en massa annat som tex. cancer nån annanstans(!) som en biverkan.

HÄR var en bra link till en brochyr av Syöpätautien klinikka (TAYS).

"Cancervbehandlingen orsakar ofta långtidskrämpor efter år eller årtionden."

  • För över 40-åriga kvinnor börjar ofta menopaus
  • Sköldkörtelns underfunktion. (I genomsnitt 7år efter behandlingarna. Värden ska följas med med 1-2års mellanrum.)
  • Hjärt- och blodkärlssjukdomar. 
  • Lungskador.
  • Njurskador och blodtryck.
  • Hörselskador. (Tinnitus sämre hörsel)
  • Neurologiska problem. (Minne, kan försämras ännu flera år efter behandlingen. Händer och fötter domnar eller "sticker".)
  • EN ANNAN CANCER. (Många behandlingar ökar risken för en ny annan form av cancer.)

Man kan själv påverka detta genom
1. Motion och kost + D-vitamin och kalcium
2. Sluta röka
3. Undvika sol. Det strålade området är för evigt känsligt för sol.

Vikten

Det är nog konstigt hur tvärtom det är med vikten då man är sjuk vs frisk. Min vikt rasade typ 1kg/ veckan. Totalt 15% (från 61kg till 52kg). Sen behandlingarna är det nu över 3 månader och inte mycket har ändrats på vågen. En tid vägde jag mig varje kväll och förde bok, men det var alltid 52 komma något. En kort tid visade vågen 53 komma nåt och jag var stolt och lycklig och trodde vikten skulle börja komma tillbaka. Efter det gick det tillbaka till 52. Men jag åt ju bara påsmaten i vätskeform från apoteket och man går ju förstås inte upp i vikt av det. Nu har jag ätit via munnen i över tre veckor. Hoppades på att det skulle synas på vågen, men jag äter ju så hälsosamt att inte går jag upp i vikt av det heller - eller sjukt långsamt. Nu har vågen två kvällar visat 51 komma nåt och jag är besviken...

I flera år har jag i mitt förra liv försökt få vikten under 60kg. Redan 59,9kg sku ha gjort mig glad - men det har varit omöjligt. Nu önskar jag innerligt få den vikten tillbaka, och helst lite mer!

tisdag 10 maj 2016

Färska bär

Hämtade idag pojkarna tidigt och for till Hagalund på mellanmål. Det blev buskblåbär, jordgubbar och körsbär. Jag är allergisk för körsbär, men smakade på dom andra. Det sved nog i tungan men gick an. Smaken var som vanligt inte nån njutning, men kände nog av vad jag hade i munnen.


måndag 9 maj 2016

Lång cykelrunda

Det blev cykelrekord då jag med Daniela cyklade 14 km på 1h. Vi cyklade rundan Bredviken-Otnäs-Muncka i härligt väder. Hade SPF 50, stora solglasögon och långärmat och -buntat.

Morgonsmoothie


söndag 8 maj 2016

Morsdags veckoslut

På fredagen stannade vi på vägen till lande hos min pappa. Där fick pojkarna elda kokko.

Efter det fortsatte vi till lande. Här på lande har jag inte sett mycket av pojkarna på tre dagar. Här är kusinpojkana i samma ålder. Såhär kommer antagligen sommarn att se ut då man inte behöver övervaka dom så mycket.



Vädret har varit underbart, men jag försöker hålla mig i skuggan/ inne då jag nu ska undvika solen i två år. En kväll gick vi före bastun på länk med min man, det blev 2,6 km i upp-och-ner terräng och orkade riktigt bra. Annan jumppa var gräsklippning.

Nässlor

Plockade på lande första hången nässlor. Hemma sköljde jag dom i kallt vatten och lade dom och torka på tidningspapper i bastun (satte inte på bastun).

"Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler (magnesium och kalium). Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor."
"Nässlan är enormt bra för att basa upp kroppen, då den är alkalisk."
" Nässlor ska vara inflammationshämmande, avgiftande, bra vid förstoppning, mot reumatism och eksem, urindrivande och sänker blodsockernivån."

Nässelchips: http://hortoilu.fi/polttava-nokkonen-kesyyntyy-herkkusipsiksi/

http://kurera.se/darfor-ska-du-ata-nasslor/
http://www.ica.se/buffe/artikel/sasong-for-nasslor/
http://www.gd.se/gastrikland/gavle/nyttiga-nasslor


torsdag 5 maj 2016

Kristi flygare

Efter en långsam morgon tog vi en familje cykeltur. Ville visa dom andra de nya fågeltornen jag hittat. Den yngre åkte "peräpyörä" medan den äldre klagade över lång väg då hans cykel är för liten. Fågeltornen, miljön och bulla uppskattades.


onsdag 4 maj 2016

Bädis

Andra gången, och nu hade jag ingen muskelvärk efteråt. Förra veckan hade jag ca tre dagar muskelvärk... Denhär super fina stora rosbuketten jag fick av Saara på 1:a maj njuter vi av.


Mående update

  • halsen är ännu utåt svullen och öm vid beröring
  • är hes
  • på morgonen försöker jag ofta hosta upp nattens slempropp (med spyreflex)
  • har ofta en slemklump i halsen under dagen
  • är jätte torr i munnen och halsen för det mesta
  • smaksinnet: vet nog vad jag har i munnen, men blandat med en illasmakande och torr mun är maten äcklig
  • tungan är känslig: kan inte äta tomat, citrusfrukter mm eller dricka bubbelvatten eller vin.
  • orkar bra vara vaken och ha program hela dagen
  • har fått krafterna tillbaka: orkar promenera/ jogga/ cykla/ bädis
  • upp i vikt: 0kg
  • mensen kom tillbaka i april
+ min man sa att jag har fått mina ögon och min blick tillbaka. Det var en härlig kommentar! <3
Kommer ihåg hur vi på vintern kollade på foton av friska jag och konstaterade att det nog är en stor skillnad. Pga opiaterna hade jag ju små pupiller och ögonen och blicken var trött.


tisdag 3 maj 2016

Cykeltur

Folk kommenterar ofta att "ni bor vid så fina naturområden", men vi cyklar och länkar alltid bara längs med samma stig och vet inte riktigt vad folk menar. Idag tog jag mod till mig och cyklade åt andra hållet än vanligtvis. Det var en underbar cykeltur och nu vet jag vad folk talar om. Nio km blev det. Dessutom promenerade jag raskt i upp och ner terräng i 20 minuter medan 8-åringen spelade sähly.


måndag 2 maj 2016

1:a maj

Traditionell 1:a maj med samma gäng nu i 16 år. Som vanligt var det mycket känslofyllt att se vänner första gången sen jag blivit bättre. Som vanligt visste jag att skippa mascaran då jag sminkade mig. Vi trivdes där hela dagen i 9,5h och jag orkade bra. För mig blev det i matväg lax, omelett, gurka, banan och grönt te plus melon och jordgubbar! Åt också en lite portion franskis + tre prinskorvar fast jag inte äter sådant i mitt nya liv, men orkade inte värma tomatsoppan jag hade i handväskan. Det var en härlig solig dag och hela familjen stortrivdes.

Värdinnan hade gjort härliga foto collagen från alla dessa år!

söndag 1 maj 2016

Vappen

Efter en långsam morgon i pyamas aktiverade vi oss med en familje cykeltur på 6 km och familje fotbollsmatch. Sen var det dags att traditionellt fira vappen med Nadines familj. Vi var hos dom. Det var mat, prat och roliga lekar med barnen. Spelade "finns i sjön" och lekte "blink mördare", kurragömma och olika hippa. Ju mera klockan blev, desto högre skrek barnen då dom sprang omkring!