lördag 8 april 2017

Check

Denhär gången kändes det inte som om checken spökade i kalendern. Det var först då jag körde till Kirurgiska sjukhusets korva-, nenä-, kurkkuklinikka på morgonen som jag kände att jag behövde nån bra biisi för full volym i bilen. Dethär är ju inte rättvist, men dom känslorna låter jag inte ta över utan fokuserar på bra fiilis och positiva tankar. På radion kom "Titanium" och den passade bra.

På checken såg allt ut som det ska i dethär skedet. Rehabiliteringen är snabbast det första året, men fortsätter nog efter det. Jag har inte just märkt nån skillnad i utvecklingen sen senaste check i mitten av december.

Fortfarande har jag samma underbara läkare och sjuksköterska. Denhär gången lärde min läkare mig att hosta, eller egentligen att inte hosta. Jag har ju konstant slem långt ner i halsen och håller ofta på och hostar, harklar och har mig. Det är dock mycket dåligt för tex. ljudbanden för alla, men speciellt för personer som fått halsen skadad. Man ska alltid undvika att hosta och istället "blåsa" ut luft. En annan sak vi talade om var att rösten ibland kan bli hes utan orsak eller förvarning, och vara det en god stund. Till det fick jag tipset att använda rösten mer högt än lågt, vilket känns onaturligt och svårt, men ska testa. Vi talade också om ätande och hur det psykiskt känns i sociala situationer, att halsområdet ännu är lite ömt och gäspningar ännu är lite styva. Allt är normalt för dethär skedet och kan nog möjligtvis ännu bli bättre.

"I'm bulletproof nothing to lose
Fire away, fire away
Ricochet, you take your aim
Fire away, fire away
You shoot me down but I won't fall, I am titanium
You shoot me down but I won't fall
I am titanium"

 

Om HPV i median denna vecka

CNN 6.4.2017: More than 1 in 5 adults (in the US) has cancer-causing HPV
Out of the 14 million new cases of HPV 27.000 people develop HPV-related cancers every year.

Chicago Tribune 8.4.2017: Oral cancer among reasons doctors urge HPV vaccine for kids
"Although most HPV infections go away on their own, they are causing 30,700 cancers in men and women every year, including cervical, vaginal and penile cancers along with oral cancers. Health agencies are pushing hard for HPV vaccinations, which they say could prevent most of those cancers. The CDC says all 11- and 12-year-olds should be vaccinated."
 
Cosmopolitan 7.4.2017: Nearly Half of All American Adults Have This Preventable STI
"McQuillan refers to the HPV vaccine as 'a vaccine against cancer'. "

Broccoli groddar & sulforafan

Alltid då jag hittar domhär i butiken så köper jag. Dom innehåller 50% broccoligroddar. Jag sätter dom i min morgon smoothie, men dom är goda också på salladen.

"Ämnet är sulforafan, en naturlig biokemikalie, som visat sig ta död på cancerstamceller och motverka ny tumörtillväxt. Och broccolli och fram för allt broccoligroddar innehåller massor sulforafan."

Speciellt bröst- och prostatacancer.

"Men i broccoligroddar är ämnet sulforafan hela  tjugo gånger mer koncentrerat än i en vuxen broccoli. ... Sulforafan går direkt in i de så kallade cancerstammarna och blockerar de  enzymer som får cancerceller att dela sig. ... Helst ska man äta 50- 90g broccoli om dagen om man vill reducera cancerrisken,  men du kan även växla med andra kålsorter som brysselkål, grönkål och blomkål som också innehåller ämnet sulforafan. Och naturligtvis ska man välja ekologiska grönsaker."

"Broccoli sprouts can help prevent, even reverse cancer by acting as an antioxidant that stimulates human cells to protect themselves."

Linkar: