torsdag 24 november 2016

Gilla min facebook sida

Jag följer med så många bra Facebook sidor där ämnet cancer behandlas + läser så mycket bra artiklar och linkar på nätet om ämnet att jag vill samla allt på ett ställe och dela med mig. Facebook sidan "Keep calm and f*ck cancer" är nu till för det. Här kommer du att hitta artiklar med tips på hur man ska äta, hur man ska leva och människor som berättar hur dom tillfrisknat med eller utan västerländsk medicin osv.

Jag delar linkar och info som är positiva och ger hopp! Inget negativt är tillåtet, hoppet och tron är så viktiga då man är sjuk och också då man lever för att hålla sig frisk.

https://www.facebook.com/Keepcalmandfckcancer/
fredag 18 november 2016

I love akupunktur

Mina axlar och nacke är alltid spännda, men har börjat spänna sig mer och mer nu då undersökningarna närmar sig. Igår kände jag att det bara blir värre, att jag på jobbet helatiden har ett behov av att tänja och, psykosomatisk som jag är, kommer jag snart att ha nackspärr. Jag funderade på massage, vilket jag aldrig går till pga att mina axlar och nacke alltid är så sjuka att inte min man kan röra dom, men konstaterade att jag inte kan låta en massör röra området.

Kom plötsligt på akupunktur - som jag aldrig testat. Kelly Turner talade på Syövästä voi selviytyä -seminariet om hur viktigt det är med Mindfulness/ Reiki/ Akupunktur för cancersjuka - nån metod som får en att slappna av. På veckoslutet berättade min kompis om hur hon fått hjälp för ryggen via akupunktur. Kollade upp och fick en tid samma kväll i Hagalund. Där finns i Keskustorni en Akupunkturklinik HÄR. Min akupunktör var dessutom läkare samt klassisk massör till yrke.

Upplevelsen var underbar och jag var efteråt som en ny människa. Ångesten, stressen, tröttheten och gråtfärdigheten var borta och jag kände mig positiv och energisk. Nacken och axlarna kändes som om dom flyttat sig neråt flere centimeter, jag kunde röra och svänga på nacken helt på ett annat sätt och trycket var borta.

Det började med att jag intervjuades om min situation varefter jag lade mig på rygg på en brits och läkaren/ akupunktören kände på min puls på båda handlederna - länge. Därefter talade vi en stund och hon berättade om vad hon observerat och så satte hon en nål i handleden. Där låg jag sedan 20 minuter ensam i rummet medan den verkade. Jag höll på att somna och snarkade till ibland och hade i ett skede i flera minuter samma känsla som när du i fyllan går och sova och rummet snurrar i huvudet. Sen var det över, vi talade en stund och jag kände en omedelbar verkan. Denhär inverkan räcker ett par veckor. Fast jag skulle ju villa gå pånytt idag igen, varje dag - det var så avslappnande och skönt!
Vad är akupunktur?
Akupunktur har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin och har praktiserats i ånminstone 4000 år. Behandlingens mål är återskapande av jämvikt i kroppens flöden bla hormon- och blodflödet. Behandlingen frisätter bland annat hormonet endorfin som kopplas till smärtlindring och välmående. Akupunktur har en tydlig lugnande verkan. Man har också sett att kroppens eget cortison (cortisol) ökar vid behandlingen, vilket har en anti-inflammatorisk effekt i kroppen. Det har i djurstudier setts att akupunktur stimulerar immunförsvaret men här saknas ännu studier som visar att så också är fallet hos människor.

PS 
Akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin skall inte förväxlas med sensorisk stimulering. Utbildningarna i sensorisk stimulering pågår ofta under 2-4 veckor. Den ursprungliga traditionella kinesiska akupunkturen har en flerårig utbildning och praktik.

"Kaiken perustana on energia. Se kulkee säännöllisiä ratoja pitkin kehossa ja ihon pinnassa. Akupunktioteoriassa nämä radat määritellään meridiaaneiksi. Meridiaanit ovat kuin jokia, jotka virtaavat läpi kehon raviten kudoksia. Ne yhdistävät ihmiskehon orgaaniseksi kokonaisuudeksi, kuljettavat verta ja energiaa, pitäen koko kehon toiminnot suhteellisen tasapainossa. Kiinalaisen teorian mukaan ihminen on terve, kun energia kulkee kanavissa vapaasti ja sitä on tarpeeksi. Oireet syntyvät energiakierron häiriintymisestä tai vähyydestä. Akupisteet ovat sellaisia kohtia kehossa, joiden kautta energiaa voidaan siirtää kehoon. Erilaisiin ongelmiin voidaan vaikuttaa pistämällä enimmäkseen meridiaaneilla sijaitsevia akupisteitä neuloilla." 
http://akupunktio.org/akupunktio.html


söndag 13 november 2016

Andra med hpv-cancer

Green Days gitarrist Jason White 

Iron Maidens solist Bruce Dickinson 

Sångaren Riki Sorsa 
https://seura.fi/viihde/julkkikset/riki-sorsa-vuonna-2007-miettinyt-pitkaan-tulin-sairauteni-kaapista-ulos/

Kvinnor är svårare att hitta (utom förståss HPV-virus livmodercancer som är vanligt)...

Desperate Housewives skådespelaren Marcia Cross (HPV-virus, anal cancer)

Happy days skådespelaren Erin Moran

 

onsdag 9 november 2016

Min nine eleven - never forget

... 9.11, datumet som kommer att följa med mig livet ut, dagen då mitt liv förändrades för evigt, dagen då jag fick cancerfiagnosen. Hur har mitt liv då förändrats? Många frågar mig det och vad jag "lärt mig".

Mitt liv har förändrats massor. Insåg det först då min man sa att jag ju ändrat på enormt mycket, för själv tyckte jag bara att jag typ bytt till vege och bytt lite kosmetik. Men då jag började fundera på det, så har jag ändrat på allt möjligt i mitt liv och håller på med ett inlägg om det. Ganska mycket faktiskt enligt Kelly Turners teser, nu då jag tänker på det.Mitt liv har ändrats även så att jag lärt mig leva med en handikappad mun. En mun och tunga som är känsliga för en del mat och dryck, en mun vars smaksinne inte är fullständigt och en mun där spottkörtlarna inte fungerar normalt vilket gör munnen och halsen torr vilket påverkar ätandet. Även dethär, en update om mitt mående, håller jag på att skriva ett inlägg om. Men är ganska du med munnen och tänker inte så ofta på handikappet till vardags. Känslan att vara handikappad och inte som alla andra kommer då det ska planeras mat eller ätande tillsammans med andra eller gå på restaurang. Mat är en super stor del av det sociala umgänget och det cirkulerar ofta en massa planerande kring det ämnet och jag har då svårt att delta, vill inte vara "besvärlig" och upplever det hela fortfarande lite ångestfyllt.

Vad jag "lärt mig" är svårare att uttrycka. Jag har lärt mig "leva", och ser på "livet" med andra ögon; att det är nåt som tar slut; att det är nu. Jag kommer ihåg att njuta av stunden och småsaker dagligen, främst njuter jag av barnen; att bara se på dom; röra dom; tala med dom - tänk att få vara här och få göra det! Jag har lärt mig att inte stressa (ganska bra). Jag håller på att vänja mig vid att leva med en rädsla i huvudet och i magen, en annorlunda rädsla, en rädsla som jag aldrig kännt tidigare, en rädsla som får mig att komma ihåg "livet" och tacksamheten - men som jag kanske nån gång ändå skulle kunna bli av med?

Denhär årstiden väcker nog mycket känslor och jag märker att jag spänner mig mer och mer inför nästa kontroll nu i december. Fick just ett meddelande av min cytostatkompis där han berättade att det synts nåt på hans kontroll och han skickats vidare på undersökningar. Intalar mig själv att han ju hade en lite annan sorts cancer än jag, fastän på samma område var hans inte orsakat av HPV-viruset. Men nyheten gjorde mig ledsen och arg för hans skull; att han inte ens fick vara i fred ett år. Vi har igen i år en resa bokad för jullovet, liksom förra året och nu FÅR det inte komma nåt och förstöra den för våra familjemedlemmar - det är dags för en korrigerad, positiv upplevelse för oss!tisdag 8 november 2016

Syövöstä voi selviytyä -seminarie


Där satt jag med min mamma för lite på en vecka sen på Kulturhuset på Syövästä voi selviytyä -seminariet med Kelly Turner som höjdpunkt - och jag antecknade så pennan glöd från kl.10-17. Verkligen bra föreläsare och hög klass på seminariet. Här är lite av mina anteckningar:

PAULIINA AARVA (tiedetoimittaja, tohtori, dosentti) 
Mitä ovat täydentävät hoidot Suomessa ja miten ne toimivat?
- Tex. en deprimerad person behöver naturligtvis medicin, men den obestämda tomheten eller den onda eller platta känslan - kan ha nytta av komplementär vård.
- I Finland använder 30% av befolkningen komplementära vårdmetoder. I Australien används mest.
- Över 50% av cancerpatienterna i Finland använder komplementära metoder.
- Läkartidningen Duodecin skrev om Mindfulness i senaste nummer HÄR. "...lievien tai keskivaikeiden masennusoireiden yhteydessä vaikutus on suunnilleen samansuuruinen kuin masennuslääkkeillä...". "...havaittiin myös sydän- ja verisuonitauti- sekä syöpäpotilailla stressioireiden kohtalaista lievittymistä ja vastaavasti sydän- ja verisuonitautipotilailla kliinisesti merkittävää verenpaineen laskua...". "...on tutkimuksissa osoitettu lievittävän muun muassa psoriaasin oireita, kroonista tulehdusta ja pitkäaikaista unettomuutta sekä tukevan tupakoinnin lopettamista - tavanomaista hoitoa paremmin ...".
- Kärlek, beröring och hoppet har stor betydelse!
- Hur välja en komplementär vårdare? Akta dig för dom som lovar för mycket, ta reda på bakgrunden och kolla upp personen i Luontaislääketieteen Keskusliitto.

PETER FLANDER (Petra Foundationin puheenjohtaja)
Tukea syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen
Dottern dog i obotlig cancer och familjen hann inte pröva på komplementära vårdmetoder. Petra Foundation är en web-sida med information för personer med cancer. Dom beskriver sig såhär: "Vår uppgift är att stöda Dig in Din kamp emot cancer, samt att ge Dig hopp oberoende att Din läkare har informerat Dig om att den traditionella läkekonsten inte mera kan bota Dig. Vår målsättning är att hjälpa Dig att övervinna  Din cancer och att förbättra Din livskvalitet genom att visa Dig nya vägar framåt.". Peter Flander har också själv cancer och bloggar om sitt liv HÄR.

RALF SUNDBERG ( kirurgi, dosentti)
Sokerin yhteys syöpään
- glukos har en roll i kroppen, tex. bra för muskler
- fruktos har ingen roll -> fet lever -> levern reagerar
CENCERCELLER ÄLSKAR SOCKER!
Det är tex. därför socker används i en PET-scan, för cancercellerna drar sockret till sig så om sockret på scannen flockar sig någonstans, finns där cancerceller.
Ralf nämnde Otto Warburg (som redan 1931 fick nobelpriset för sin upptäckt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö) och konstaterade att
- socker fermenteras i cellen
- det kväver cellen så cellen blir utan syre
Diabetes II personer får lättare cancer. Dom äter ofta en "high carb+sugar" diet, vilket är mycket dåligt med tanke på cancerrisken.
En "low carb+sugar-free" diet är harmlös!

OSMO MÄKELÄ (dipl.ins. syövästä selviytynyt)
Elämänmuutoksen avulla paranin tappavasta syövästä
Han valde att inte ta emot operation/ strålning/ cytostatika. Han lämnade kött, mjölk, sädesslag och socker. Han gör eget bröd utan sädesslag, äter hirsgröt på morgonen. Han öppnade sina "tunnelukkoja" som han haft och började joga. Han är nu cancerfri.

KELLY TURNER (tutkija PhD ja psykoterapeutti)
Yhdeksän paranemisen avaintekijää
Hennes föreläsning var sååå bra. Älskar sättet amerikaner föreläser; dom talar inte i sin egna terminologi utan så att alla förstår och gör det intressant med exempel och har ett smil på helatiden och en positiv attityd. Jag ska skriva ett eget inlägg om hennes föreläsning, för det är den värd. Men kort sagt har hon forskat i 1500 fall av personer som antingen fått operation/strålning/sytostatika, men det har inte funkat och dom skickas hem om dö eller personer som inte velat ta emot den vården utan velat försöka själv först - och blivit friska, cancertumören har försvunnit. Hon ville veta VAD domhär personerna gjort? Det visade sig att det fanns 75 olika saker personerna gjort. Och 9 av dom var saker ALLA 1500 personer gjort. Domhär nio faktorerna är hennes teser.

SANNA PALVIAINEN (syövästä selviytynyt)
Otin vastuun omasta selviytymisestäni
Sanna fick sin diagnos för 3år sedan och skriver bloggen Positiivinen sairastaminen.

SEPPO VAINIO (kehitysbiologian professori)
Luonnontieteilijä sairauden & paranemisen poluilla
Vid dethär skedet var jag lite för trött efter en kväll med mammorna till klockan två på natten kvällen innan och en lång dag bakom mig, att jag inte kunde hålla mig vaken till en professor i biologi...


måndag 7 november 2016

Tandvård

Var hos tandläkaren förra veckan och nu idag hos tandvårdaren. Pga att mina spottkörtlar inte fungerar normalt och min mun är torr OCH pga att jag fått strålbehandling på området, följs tänderna extra noga med

Som tur är mina tänder bra och jag brukar alltid få beröm inom tandvården, utan att jag sköter mina tänder speciellt extra. Så även denna gång och läkaren sa att ifall jag inte gått igenom det jag gått och inte hade handikappet, så skulle jag kunna gå med 4års mellanrum. Ifall spottkörtlarna börjar fungera bättre kan jag säkeret börja gå mer sällan. Men å andra sidan säger professor Jukka Meurman HÄR "Terveellä ihmisellä hampaan reikiintymiseen voi mennä kaksi vuotta. Sädehoitopotilailla reikiintyminen voi tapahtua kahdessa kuukaudessa.". I den slutna facebook gruppen Tonsil cancer finns det människor vars tänder måstat tas ut ännu 7år efter vården. Hurudana tänder dom personerna haft eller hur dom skött tänderna i 7år vet jag inte - men jag tänker nog försöka vara noga med att hålla fast vid domhär besökena.